Štítky: | trolejbus | Dopravní podnik |

Mikulášský trolejbus vyjede do hradeckých ulic v úterý odpoledne

Mikulášský trolebus vyrazí do ulic.
Mikulášský trolebus vyrazí do ulic.

Mikulášský trolejbus vyjede letos 5. prosince už po jednatřicáté. Městem začne projíždět po půl čtvrté odpoledne od hotelu Alessandrie na Slezském Předměstí. Dopravní podnik tak chce dětem i jejich rodičům připomenout krásnou tradici i fakt, že začal adventní čas. V trolejbuse pojede Mikuláš, anděl i čert a samozřejmě budou mít pro děti nějaké maličkosti.

Mikulášský trolejbus má už za sebou vcelku slušnou historii. První akce se zkušebně uskutečnila v roce 1991. Mikulášskou jízdu vymyslel Karel Zahradník, v té době vedoucí střediska Kondic. On sám se o mikulášskou jízdu staral dva roky a pak ho na dlouhých 24 let vystřídal Jiří Hladký, bývaý vedoucí personálního oddělení. Od roku 2018 se o přípravu stará marketingové oddělení.

Kostýmy se nejprve půjčovaly z Klicperova divadla a pak od druhé poloviny devadesátých let se také používaly kostýmy navržené a vyrobené výtvarnicí Milenou Kutíkovou, která postavám vtiskla nezaměnitelný půvab. Prvním kostýmem z její dílny byl a stále je úžasný Lucifer, kterého dodnes obléká dvoumetrový Tomáš Vodička. S citem na děti působí další kostým anděla, a naopak strašidelně kostým čerta Barnabáše s ošklivým hrbem na zádech a s vidlemi. Tuto sestavu pak doplňují kostýmy vlastní – Mikuláše (řidiče) z dílny Jany Štočkové, a podivuhodného čerta od Jana Vrbaty.

Vedle Mikulášského trolejbusu už od soboty 2. prosince křižuje ulice krajského města také vánoční elektrobus. Už pátým rokem se cestující mohou svézt vánočně vyzdobeným elektrobusem na běžných linkách MHD. „Elektrobus ve vánoční podobě je i naším poděkováním všem cestujícím, kteří využívají hradeckou MHD. Věříme, že během adventního času a blížících se svátků tento speciálně nazdobený vůz zaujme, přinese pozitivní ohlasy a v ulicích města přispěje k naladění na tu správnou sváteční atmosféru,“ říká ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham. Vánoční elektrobus bude jezdit až do soboty 6. ledna 2024. 

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme