Jízdné v MHD v Hradci Králové od února podraží

Jízdné v MHD v Hradci Králové má od února přístího roku podražit. Zvýšení cen se týká nepřestupních papírových jízdenek a dále jízdenek, které si cestující kupují přímo u řidiče. Jednorázové jízdné se zvedne z původních 15 korun na 18 korun a u řidiče si jízdenku budeme od února kupovat za 20 korun, místo původních 18 korun. Dopravní podnik však deklaruje, že se nejedná o plošné zdražování. Zvýšení cen za jízdné v MHD Hradec Králové zůstane pro většinu cestujících na stejné úrovni – pro obyvatele města, kteří využívají městských karet, časových předplatných jízdenek anebo jízdenek zakoupených pomocí SMS, zůstává cena za jízdné v městské hromadné dopravě stejná. 

Ačkoliv představitelé Dopravního podniku města Hradec Králové dlouhodobě upozorňují, že jízdné v Hradci je jedno z nejpřívětivějších v rámci stejně velkých měst České republiky, tak se letos podnik potýká s nemalým propadem v počtu cestujících. 

Se stále menším počtem cestujících se samozřejmě váže také propad tržeb. Letos královéhradecký dopravní podnik přišel o 4,5 milionu korun v tržbách. Jedním ze způsobů, jak vzniklou ztrátu uhradit, je zvýšení ceny za papírové jízdenky a za nákup jízdenky u řidiče. „Opatření částečně eliminují propady tržeb, se kterými se dopravní podnik delší dobu potýká. Ruku v ruce město dopravnímu podniku hodlá zvýšit dotaci z městského rozpočtu tak, aby nepřeneslo veškerou finanční zátěž na cestující,“ uvedl Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové.

Z královéhradecké městské kasy letos půjde do rozpočtu dopravního podniku 161,5 milionu korun, což je oproti loňsku o tři miliony korun více. Pro nadcházející rok se však počítá s dotací až 163,5 milionů korun. 

Jízdné se zdražuje, ale ne celoplošně

Dopravní podnik od února 2014 ale zdražuje pouze papírové jízdenky, které se kupují na příklad v trafice anebo u řidiče a platí budťo jako nepřestupní nebo jsou časově omezené. Podnik tím chce zvýhodnit ostatní způsoby úhrady jízdného jako je placení přes městskou kartu anebo prostřednictvím SMS. Jedna cesta na městskou kartu bude totiž i nadále stát 12 korun. Stejně tak cena za SMS jízdenku zůstává na hodnotě 18 korun. 

Změny v jízdném ve zkratce

  • Nepřestupní jízdenka (klasická papírová) zdraží z 15 korun na 18 korun.
  • Přestupní jízdenka zakoupená u řidiče (platná po dobu 45 minut) zdraží z 18 korun na 20 korun.
  • Nové ceny jízdného platí od 1. února 2014.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.11.2013 14:55
Cestující (neregistrovaný)
24.11.2013 12:45
dráček soptík (neregistrovaný)
návaznost
Ono by více lidí jezdilo, ale pokud jedu ve všední den 12 a o víkendu 22 tak 14 odjede vetšinou dříve, nemluvě o přestupech u nádraží nebo OD tesco

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme