Hradecká MHD slaví kulatiny, zve do zákulisí i na historické projížďky

Výřez z obalu nové knihy o historii MHD v HK | Zdroj: H. Rezková
Výřez z obalu nové knihy o historii MHD v HK | Zdroj: H. Rezková

Jak vlastně funguje městská hromadná doprava v Hradci Králové? Nahlédnout pod kapoty autobusů a trolejbusů nebo elektrobusu či pod pokličku celé královéhradecké MHD mohou zájemci při dni otevřených dveří Dopravního podniku města Hradce Králové. Ten se uskuteční v sobotu 5. října od 9 do 14 hodin.

Po pěti letech se návštěvníkům opět otevře areál v Pouchovské ulici i zázemí terminálu hromadné dopravy a pracovníci hradecké MHD tak spolu s návštěvníky dne otevřených dveří oslaví 85. výročí založení zdejší městské hromadné dopravy.

Den otevřených dveří se však neomezí jen na pouhé zpřístupnění podniku. K vidění bude nejmodernější technika a nejnovější vozy MHD, stejně tak jako odlesk historie. Tu budou reprezentovat historická vozidla, která zdarma svezou cestující mezi areálem dopravního podniku v Pouchovské ulici a terminálem hromadné dopravy. Obě místa propojí mimořádná linka, na které pojedou historická vozidla označená 85 – Den otevřených dveří, z Terminálu Hromadné dopravy bude spoj odjíždět z nástupiště D1.

Zákulisí dopravního podniku mohou Hradečané odhalit třeba už na Terminálu hromadné dopravy. "Na Terminálu hromadné dopravy si bude možné prohlédnout i originální dispečerské pracoviště „koule“," uvedl Miloslav Kulich, ředitel královéhradeckého dopravního podniku.

V sídle dopravního podniku na Pouchově se na návštěvníky chystají také zajímavé zážitky. „Samozřejmostí bude oblíbený průjezd autobusů MHD s návštěvníky myčkou a prohlídka dílen a dalších prostor servisního a technického zázemí společnosti,“ doplnil František Meduna z Dopravního podniku města Hradec Králové.

Historii a současnost v jednom pak mohou zájemci zhlédnout při křtu nově vydané knihy o královéhradecké městské hromadné dopravě. "V rámci doprovodného programu se v 11 hodin uskuteční i slavnostní křest a autogramiáda ojedinělé publikace Historie městské hromadné dopravy v Hradci Králové 1928–2013," uvedla autorka knihy Helena Rezková, která poprvé se spoluautory uceleně a s novým pohledem zmapovala pozoruhodnou historii a současnost MHD v Hradci Králové.

Zájemci si mohou knihu zakoupit přímo na místě za zvýhodněnou cenu, v distribuci v knihkupectvích pak bude od 8. října tohoto roku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme