Hradec má elektrobus, zatím se bude jen testovat

Nový elektrobus hradeckého dopravního podniku | Foto: DPmHK
Nový elektrobus hradeckého dopravního podniku | Foto: DPmHK

Hradec Králové má svůj první elektrobus. Jeho nasazení do provozu městské hromadné dopravy bude zatím jenom zkušební a na silnicích v Hradci Králové ho budeme moci vidět od příštího týdne. Ti, kteří by si ho ale chtěli prohlédnout ještě před uvedením do provozu, budou mít možnost už tento čtvrtek na Terminálu hromadné dopravy.

Ve čtvrtek se totiž koná Den bez aut a Dopravní podnik města Hradec Králové při této příležitosti nový elektrobus veřejnosti zpřístupní. 

Včera se dopravní podnik konečně dočkal svého prvního elektrobusu, vyrobila ho společnost SOR Libchavy. Podle vyjádření tiskového mluvčího Františka Meduny má však hradecký dopravní podnik vůz zatím jen zapůjčený a teprve časem se rozhodne, zda podnik vůz odkoupí či ne. „Elektrobus má ten hendikep, že se musí dobíjet a my zatím nevíme, jak často. Podle všeho bychom na jedno nabití mohli jezdit dělenou směnu, ale to všechno musíme odzkoušet, a proto elektrobus nelze nasadit na celou směnu,“ uvedl už začátkem letošního léta Miloslav Kulich, ředitel královéhradeckého dopravního podniku. Možnosti využití elektrobusu v hradecké MHD by se měly ověřovat v následujícím půl roce. 

S myšlenkou pořízení prvního elektrobusu se v královéhradeckém dopravním podniku kalkuluje již několik let. Podle slov ředitele Kulicha je však elektromobilita ještě v plenkách. Pro rady si vedení podniku dokonce zajelo do Ostravy, kde už mají elektrobusy uvedené do provozu a jsou součástí vozového parku. „Od září chceme jeden elektrobus testovat v ostrém provozu a odzkoušet si tak provozní aspekty, možnosti napájení a do budoucna nahradit naftovou trakci elektřinou,“ hovořil o plánech Dopravního podniku Hradec Králové jeho ředitel Kulich už letos v červnu.

Výhodou elektrobusu je bezesporu jeho spotřeba, která je oproti trolejbusu téměř třikrát nižší. Velkým minusem je však pořizovací cena jednoho elekto vozidla – šplhá se až k osmi milionům korun, kdežto poslední nové trolejbusy dopravní podnik pořídil kolem pěti milionů.   

Dopravní podnik města Hradec Králové za poslední dva roky obnovil svůj vozový park o celem 31 nových trolejbusů. Poslední z nich podnik přebral letos v červnu. Investice do nových vozů se celkem vyšplhala na 332 milionů korun, více jak jedna třetina financí přišla z evropských fondů. 

Nový elektrobus si zájemci mohou prohlédnout na Terminálu hromadné dopravy tento čtvrtek 19. září. V rámci akce Den bez aut bude od 14 do 17 hodin vůz přístupný veřejnosti.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.9.2013 15:04
Trebesak (neregistrovaný)
elektrobus
Dobrý nápad. Doufám, že bude nasazen na nevytíženější linky, kde provoz MHD ničí životní prostředí a oblas se stává neobyvatelná např. Hradecká ulice ...

děkuji

21.9.2013 10:40
anonymní (neregistrovaný)
RE: elektrobus
psalo se, že i na linku 16... vzhledem k tomu, že ten elektrobus je délkou poloviční oproti kloubáku tak na linky 23 a 24 se nasazovat logicky nebude...

jinak od roku 1979 se plánovalo zavedení trolejbusů přes Třebeš, ikdyž k tomu dosud nedošlo, možná kdyby to více podpořili tamní obyvatelé (třeba peticí), tak by vám tam teď jezdily tiché a nekouřící trolejbusy.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme