Štítky: | autobus | MHD |

Dveře u vozů MHD budou lidé opět obsluhovat sami

Dveře otevře tlačítko.
Dveře otevře tlačítko.

Od středy 1. března bude v městské hromadné dopravě v Hradci Králové opět zaveden systém samoobslužného otevírání dveří cestujícími. Ti si tak budou otevírat dveře při ná­stupu i výstupu sami, a to viditelně označenými tlačítky umístěnými uvnitř i vně trolejbusů, autobusů a elektrobusů.

Jedná se o systém, se kterým se cestující mohou setkávat v MHD v jiných městech nebo například v železniční dopravě. Končí tak opatření zavedené počátkem března 2020 v době přísných protiepidemických opatření, kdy dveře vždy otvíral a zavíral řidič. Mezi výhody systému samoobslužného otevírání dveří cestujícími patří zejména vyšší tepelný komfort. Díky tomu, že se nebudou nadbytečně otevírat všechny dveře na každé zastávce, nebude se v zimě do vozů dostávat zima zvenku a v letních měsících nebude do klimatizovaných vozů vnikat tolik horkého vzduchu.

Všechna vozidla vybavená systémem samoobslužného otevírání dveří cestujícími mají příslušná tlačítka uvnitř i vně označena samolepkami s instrukcemi, které pomohou cestujícím správně manipulovat s ovládáním dveří.

Se znovuzavedením samoobslužného systému ovládání dveří zůstává zachován způsob nástupu do vozidel předními dveřmi, který i nadále platí ve všední dny po 19. hodině a v sobotu, neděli, ve svátky a v dopravně připojených obcích po celý den.

A jak přesně dveře obsluhovat?

Cestující, který se chystá vystupovat, stiskne po příjezdu vozidla do zastávky tlačítko pro otevření dveří, které je umístěné buď přímo na dveřích, nebo na madle vedle dveří. Po zastavení vozidla a odblokování systému řidičem se dveře automaticky otevřou. Tlačítka budou označena samolepkami s instrukcemi.

Cestující, který se chystá nastupovat, vyčká na zastavení vozidla v zastávce a následně stiskne tlačítko umístěné vně vozu – na každých dveřích nebo na boku vozidla vedle dveří – a dveře vozidla se po odblokování systému řidičem automaticky otevřou. Tlačítka budou označena samolepkami s instrukcemi.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme