Turistický hradecký vláček zahajuje svoji pátou sezonu, vyjíždí 12. dubna

Turistický vláček hradeckého dopravního podniku | Foto: DpmHK
Turistický vláček hradeckého dopravního podniku | Foto: DpmHK

Dopravní podnik města Hradce Králové připravil i v letošním roce pro hradecké občany a návštěvníky města všech věkových kategorií projížďku netradičním dopravním prostředkem - turistickým hradeckým silničním vláčkem, který vloni přepravil vice než pět tisíc cestujících.

Dvě časově nenáročné trasy účastníkům přiblíží významná či turisticky zajímavá místa či stavby krajského města a jejich historii. 

Letošní provoz bude zahájen 12. dubna a potrvá minimálně až do 31. srpna. Vláček pojede v této sezoně 5 x denně v pracovní dny mimo pondělí (pokud na tento den nepřipadá státní svátek), i v sobotu, neděli a ve svátcích, s odjezdy od 13 do 17 hodin (3 x trasa č. 1 a 2 x trasa č. 2). Tradičním nástupním i výstupním místem je parkoviště u Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží. Historie míst, kterými vláček projíždí, přiblížena i slovem průvodce. V případě skupin do deseti osob není třeba vláček speciálně rezervovat. Skupiny s vyšším počtem osob vyžadují rezervaci.

„Vláček neslouží jen pro jízdy dětí s rodiči jako zpestření jejich rodinných výletů, ale i pro mateřské a základní školy, školní výlety či akce pro starší obyvatele,“ říká vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna a upozorňuje, že zájemce si můžou dohodnout i mimořádnou smluvní jízdu.

„Pronajatý vyhlídkový vláček tak může vyrazit se svým řidičem i na samostatnou trasu a zajistit přepravu v rámci území města a dopravně přilehlých obcí na individuální akci – firemní akce včetně konferenci či soukromé oslavy – na slavnostní účely - třeba na svatby, narozeninové párty či jiné společenské rodinné oslavy, sraz třídy nebo stát se atrakci na dětské dny či městské nebo obecní slavnosti,“ přibližuje další možnosti František Meduna. Pro dětské pasažéry či sběratele jsou opět připraveny k prodeji i ve dvou provedeních i reklamní buttony – placky s vyobrazení vláčku, resp. samotné lokomotivy.

Vláček, smí přepravovat 12 sedících osob v každém ze tří ozvučených vagonků (je možnost jejich bočního zakrytí při zhoršeném počasí), všechny vagonky mají řízené nápravy a kopírují tedy lokomotivu, která má poháněné obě nápravy. Nejvyšší povolená rychlost je 25 kilometrů v hodině. 

V případě zrušení jízd pro nepříznivé počasí a z technických důvodů bude vždy do 10 hodin toto oznámeno na označníku v odjezdovém prostoru u Muzea východních Čech a na webových stránkých Dopravního podniku města Hradec Králové.

Ceník jízdného pro rok 2014

  • Zlevněné jízdné pro děti od 3 do 12 let: 30,- Kč

  • Plné jízdné nad 12 let: 70,- Kč

  • Rodinné jízdné (2 dospělí a max. 3 děti do 12 let): 120,- Kč

  • Jízda se uskuteční od minimální celkové úhrady 240,- Kč

Jízdné je možné opět hradit z městské a volné karty, na linkách neplatí časové jízdenky na MHD a jiné slevy.

obrazek Turistický vláček hradeckého dopravního podniku | Foto: DpmHK
obrazek Turistický vláček hradeckého dopravního podniku | Foto: DpmHK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme