Hradečtí silničáři bojují s následky námrazy, v terénu jsou už 16 hodin

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac.cz
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac.cz

Krátce po včerejší druhé hodině odpolední vyrazila první technika do ulic Hradce Králové, aby co nejvíce zmírnila následky nepřízně počasí, jejímž výsledkem byla nenápadná, ale o to více nebezpečná námraza. Správci městských silnic i chodníků, technické služby, od té doby najezdily do dnešní ranní osmé hodiny jen po vozovkách 424 km a pro zmírnění následků zimy na silnice vysypaly přes 27 tun posypového materiálu. Městskou hromadnou dopravu klimatické podmínky neochromily, a tak slouží cestujícím v plném rozsahu.

„Od včerejší třetí hodiny odpolední jezdíme bez ustání. Využili jsme pro tuto činnost všechny pracovníky a sledujeme bedlivě meteorologickou předpověď pro nejbližší období, abychom byli připraveni zmírňovat nepříjemné následky počasí i nadále,“ sdělil Tomáš Pospíšil z technických služeb. Jedním dechem dodává, že takováto neviditelná námraza je pro občany i řidiče více nebezpečná než klasický sníh, který všichni na první pohled vidí a snáze chůzi či jízdu přizpůsobí.

Technické služby se v zimě starají zhruba o 102 kilometrů městských vozovek, 294 kilometrů chodníků a 41 kilometrů strojově udržovaných cyklostezek. „Nejvíce jsme se snažili ošetřit silnice a chodníky, kde je velká frekvence chodců i vozidel a prostory blízké občanské vybavenosti, tedy okolí škol, zdravotnických zařízení, zastávek MHD, přechodů pro chodce, ale věnujeme se i lokalitám s veřejnými institucemi,“ připomíná obvyklou praxi zakotvenou v plánu zimní údržby Tomáš Pospíšil.

Kvůli neutuchajícímu mrholení a dešti docházelo včera večer a v průběhu noci k tvorbě další ledovky. Městem tak od včerejšího odpoledne kromě sypačů kličkují i pracovníci, kteří ošetřují pro vozovou techniku špatně dostupná místa.

Po celém městě technické služby navíc před zimou rozmístily 220 oranžových beden s posypovým pískem, který je volně k dispozici občanům. Jsou umístěny u přechodů, podchodů, školek, škol a na dalších rizikových místech.

Městská hromadná doprava v Hradci Králové jezdila 1. prosince a stejně tak i ráno 2. prosince bez větších obtíží a v plném rozsahu. Námraza na trolejovém vedení, která ochromila železnici i MHD v jiných městech Česka, zatím hradeckou MHD netrápí. „Mohli jsme tak ráno vypravit na trasy všechny autobusy, ale i trolejbusy. Také komunikace jsou ve většině případů sjízdné, místy zůstává ledovka, proto jezdíme s největší opatrností. Stav vozovek bedlivě hlídáme a jsme po celou dobu ve stálém spojení s technickými službami a se Správou a údržbou silnic,“ hlásí ráno v 6 hodin dispečink. Jediná výraznější zpoždění dopravní podnik evidoval včera večer na autobusových linkách č 15 a 16, které vyjíždějí ven z města do druhého pásma - Lochenice a Stěžery - Chaloupky.

Přestože předpověď počasí upozorňovala všechny řidiče i chodce prostřednictvím médií na hrozící námrazu, někteří z nich vzali apely meteorologů na lehkou váhu. Chodci i řidiči by měli přizpůsobit chůzi i jízdu zimním podmínkám a být k sobě a k okolí zodpovědní, vzkazují jak z technických služeb, tak také z hradeckého dopravního podniku. 

(Zdroj: Magistrát města Hradce Králové)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme