Štítky: | MHD Hradec Králové | Jízdné | MHD |

Dopravní podnik od března zdraží. Jízdenka placená kartou bude místo 14 korun stát 25

Jízdné od března podraží.
Jízdné od března podraží.

Od března letošního roku dojde k úpravě ceny za jízdné v městské hromadné dopravě v Hradci Králové. Za jízdenku, kterou si koupíte nyní za 14 korun městskou nebo bankovní kartou nově zaplatíte 25 korun. Cena jednorázové papírové jízdenky vzroste z 20 na 25 korun, naopak jízdenka u řidiče zůstává na 30 korunách. Nově bude možné také u jednotlivého jízdného využít časovou platnost 10 nebo 60 minut a možnost přestupu. Další změnou bude bezplatné jízdné pro jednu osobu doprovázející dítě do věku šesti let. I nadále pak zůstává MHD zdarma pro děti do šesti let, držitele vybraných průkazů, maminky s kočárky i psy.

Od března zdraží i časové jízdenky, například roční jízdenka o deset procent na 4070 korun. Nové tarify v úterý schválila městská rada. Naposledy město jízdné v hradecké MHD zdražilo od září 2016.

„O změnách tarifů jízdného MHD se diskutovalo již delší dobu, nyní ale s ohledem na inflaci a snahu stabilizovat dotaci města dopravnímu podniku, jsme se rozhodli přistoupit k úpravě ceníku. Potřebujeme i nadále zachovat objem přepravy a přitom se nadále snažit o její modernizaci,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast městské dopravy Miroslav Hloušek.

Za zdražení může i vyšší cena elektřiny

Hradecký dopravní podnik polovinu spojů obslouží elektrobusy nebo trolejbusy. „Právě i nárůst ceny elektrické energie během posledních let významně zasáhl do výdajové části našeho rozpočtu, nafta zdražila zhruba o třetinu. Pokud k tomu připočteme nárůst mezd a cen dalších služeb, je úprava ceny jízdného nevyhnutelná a zcela logická,“ říká ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Zdeněk Abraham.

Na provoz MHD město každoročně přispívá dotací, která je pro letošní rok ve výši 380 milionů korun. Navýšení vybraného jízdného MHD by za letošní rok mělo do rozpočtu dopravního podniku přinést více než 11,7 milionu korun. Tyto finanční prostředky by měly mimo jiné pomoci i v rámci personální stabilizace zaměstnanců. „Ačkoliv máme řadu benefitů pro naše zaměstnance, stále jich není dostatek. Chtěli bychom, zejména řidičům, zlepšit jejich situaci, jejich práce si vážíme a rádi bychom je za volanty naší MHD udrželi,“ dodává ředitel Abraham.

Nově bude jízdenka v ceně 25 korun placená kartou mít platnost 60 minut a bude neomezeně přestupní. Dosavadní kartou placená jízdenka za 14 korun je nepřestupní a za každý další přestup v době do 35 minut ve všední dny cestující platí čtyři koruny.

„Časové jízdné pro naše věrné cestující se zvyšuje v průměru o deset procent,“ řekl Abraham.

Přestupní jízdenka koupená prostřednictvím SMS zprávy zdraží z 25 na 30 korun, cena přestupní jízdenky koupené u řidiče zůstane na 30 korunách. Také noční jízda bude dál za 30 korun. Čtyřiadvacetihodinová jízdenka podraží z 80 na 100 korun.

Desetiminutová jízdenka bude stát 14 korun

Čtvrtletní jízdenka zdraží o deset procent na 1420 korun z 1290 korun. Školní roční jízdné zdraží z nynějších jednotných 1480 korun na 1550 korun pro žáky od šesti do 15 let a na 1950 pro studenty ve věku od 15 do 26 let. Senioři nad 70 let budou dál platit ročně 100 korun. Takzvanou krátkou jízdu na jednu až dvě zastávky za šest korun nahradí desetiminutová přestupní jízdenka za 14 korun.

Novinkou bude bezplatné jízdné pro člověka doprovázejícího dítě ve věku do šesti let místo současných tří let. „Chceme tím motivovat rodiče, aby při doprovodu dětí do mateřských škol více využívali MHD místo aut,“ řekl Hloušek.

Hradecká MHD má osm trolejbusových linek, 20 autobusových a čtyři linky jsou noční.

 

Přehled některých cen jízdného:  

Základní jízdné – čipová či bankovní karta  -  ze 14 korun (nepřestupní)  se zvýší na  25 korun (přestupní na 60 minut)
Papírová jízdenka nepřestupní - z 20 korun se zvýší na 25 korun
Jízdenka koupená u řidiče přestupní -  zůstává  30 korun
Jízdenka SMS přestupní - z 25 korun se zvýší na 30 koun
Měsíční základní - ze 480 koun se zvýší na 530 korun
Čtvrtletní základní  - z 1290 korun se zvýší na 1420 korun
Pololetní základní  - z 1950 korun se zvýší na  2150 korun
Roční základní  - z 3700  korun se zvýší na 4070 korun
Školní – 12 měsíců  - z 1480 korun zaplatí 1550 korun žáci a 1950 koun studenti

 

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
18.1.2024 08:53
sněhulék (neregistrovaný)
Jízdné MHD
Měl jsem zato, že cena u řidiče měla být odstrašující. Aby cestující nezdržovali a nerozptylovali řidiče.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme